Finanţe

Moneda naţională

Moneda naţională a României este Leul (RON), care este subdivizat în 100 bani.[1]

Banca Naţională a României /BNR (Banca Centrală) este instituţia financiară care are rolul de a menţine stabilitatea financiară. Politica cursului de schimb valutar intră tot în atribuţiile BNR, cursul de schimb BNR fiind considerat etalon de multe instituţii financiare sau pentru efectuarea de operaţiuni financiar-bancare.

Există un curs valutar al băncilor comerciale, iar casele de schimb valutar au câte un curs pe care îl stabilesc în funcţie de diverse criterii, putând solicita și comisioane.

Detalii despre cursul valutar găsiţi pe: http://www.bnr.ro/Exchange-rates-1224.aspx.

Conturi bancare

Dacă doriţi să efectuaţi plăţi, să încasaţi bani sau să faceţi transfer de bani în şi din străinătate, puteţi să vă deschideţi un cont bancar. Aveţi posibilitatea deschiderii unui cont curent simplu la toate băncile, şi, de asemenea, puteţi merge la majoritatea unităţilor bancare pentru a vă deschide un cont de debit şi de economii. Vi se va solicita să oferiţi o serie de documente, printre care și dovada identităţii dumneavoastră: paşaportul şi/sau permisul de ședere.

Deschiderea contului bancar, gestionarea acestuia şi efectuarea operaţiunilor financiare presupun în general anumite costuri (comisioane de administrare a contului, comisioane de efectuare a tranzacţiilor), care pot varia în funcţie de bancă şi în funcţie de natura serviciului financiar oferit. Principalele criterii pentru alegerea băncii sunt condițiile, numărul și dispunerea filialelor, acoperirea internațională, oferta de produse şi servicii. Tot mai multe servicii bancare se pot accesa prin internet sau telefon (Internet banking sau mobile banking): îţi poţi deschide depozite, poţi face transferuri, schimburi valutare, poți plăti facturi, verifica contul, alimenta cardul etc.

Începând cu 2014, unele bănci comerciale nu acceptă deschiderea unor conturi pentru cetăţenii anumitor state (ex: Siria, Iran, Irak etc.), iar alte bănci solicită un aviz pentru deschiderea contului bancar, deschiderea contului neputând fi realizată decât în 1-2 zile lucrătoare. Pentru mai multe informaţii referitoare la posibilitatea deschiderii unui cont bancar sau a documentelor solicitate, va trebui să vă adresaţi filialelor băncilor comerciale.

Puteţi accesa lista băncilor comerciale acreditate de Banca Naţională a României, precum şi datele lor de contact la: http://www.bnro.ro/Banci-comerciale-1333.aspx.

Transfer de fonduri în şi din străinătate

Puteţi trimite bani pe teritoriul României, din România în străinătate sau puteţi primi bani din străinătate apelând la serviciile bancare oferite de către băncile comerciale. Băncile vă pot furnizaa cerere, o listă cu ţările spre care puteţi trimite bani, precum şi informaţii în legătură cu valoarea comisioanelor bancare practicate pentru fiecare ţară şi suma de bani trimisă. Pentru a efectua un transfer este necesar să prezentaţi un document care să facă dovada identităţii dumneavoastră: paşaportul şi/sau permisul de şedere. Poşta Română vă oferă, de asemenea, servicii de transfer de bani pe teritoriul României, din România în străinătate şi invers.

Mai multe detalii: http://www.posta-romana.ro/posta-romana/produse-si-servicii/Personal_subpagini/Transfer-bani0.html.

O altă modalitate de transfer a banilor este prin intermediul unor servicii de transferuri internaționale rapide de bani, precum: Money Gram, Western Union, RIA[2]. Aceste servicii sunt disponibile în băncile unde este afişată sigla firmei respective. Comisionul se plăteşte de către expeditor şi variază în funcţie de suma transmisă.

Credite

Creditul reprezintă împrumutul de bani acordat de către o instituţie bancară pe baza unui contract. Este foarte important ca, înainte de contractarea unui credit, să vă informaţi cu privire la costurile şi condiţiile de oferire ale acestuia precum: perioada maximă a creditului, tipurile de dobândă practicate, venitul minim pentru a aplica şi tipurile de venit care sunt luate în considerare, condiţii referitoare la perioada de rezidenţă în România, vechime la locul de muncă, alte garanţii şi asigurări necesare etc. Puteţi solicita detalii la orice sediu al unei bănci, pe site-urile web ale băncilor sau telefonând la numărul lor de Relaţii Clienţi.

În plus, veţi afla că multe bănci acordă credite doar cetăţenilor români sau eventual, străinilor cu drept de şedere permanentă.

Poşta Română

Oficiile poştale vând timbre, cartele telefonice şi oferă servicii de plată a facturilor la utilităţi (electricitate, gaz, telefon etc.) sau transfer de bani în ţară şi în străinătate.

De asemenea, amenzile contravenţionale, anumite taxe şi impozite, etc. pot fi achitate tot prin intermediul Poştei Române.

Mai multe detalii găsiți pe: http://www.posta-romana.ro/?lang=en_US sau la serviciul telefonic de Relaţii cu Publicul al Poştei Române INFOPOST: 021/9393111 (toate reţelele de telefonie mobilă şi fixă) sau 021/9393 (reţeaua Vodafone) – informaţii utile din domeniul poştal.

Fiscalitate – taxe şi impozite

Dacă lucraţi pe cont propriu şi sunteţi înregistrat ca persoană fizică autorizată (PFA) sau aţi înregistrat o asociaţie familială, trebuie să vă înregistraţi la Administraţia Finanţelor Publice pentru obţinerea codului de identitate fiscală[3] şi pentru calcularea şi plata impozitului pe venit. Trebuie să vă adresați Administrației Finanțelor Publice în funcţie de domiciliu sau de locul în care vă desfăşuraţi activitatea.

La data publicării acestui ghid, în România impozitul pe venit era de 16%, iar cota standard a taxei pe valoarea adăugată (TVA) era de 24%.

Ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, indemnizațiile pentru risc maternal, maternitate, creșterea copilului și îngrijirea copilului bolnav etc. nu sunt venituri impozabile[4].

De asemenea, în România există taxe și impozite locale (cum ar fi  impozitul pe clădiri și impozitul pe teren; taxa asupra mijloacelor de transport; taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor), impozite pe profit, taxele speciale pentru autoturisme și autovehicule, accize (la ţigări, alcool, carburanţi, cafea etc.) și altele.

În cazul în care sunteţi angajat, angajatorul dumneavoastră trebuie să reţină lunar  impozitul pe venit din salariul dumneavoastră şi să îl vireze către bugetul de stat.

 

[1] Pe 1 iulie 2005, România a realizat o reformă monetară, schimbând leul anterior cu un leu nou (RON), 10.000 ROL devenind 1 RON.

[2] Pentru aceste servicii nu trebuie să existe un cont deschis în prealabil, iar banii se trimit sau se primesc în numerar cu respectarea regulamentului valutar în vigoare.

[3] Codul de identitate fiscală se mai numeşte şi cod fiscal, care nu trebuie confundat cu legea care poartă aceeaşi denumire. Codul de identitate fiscală conţine maxim 10 cifre (doar numere).

[4] Art. 42 din H.G. nr. 50/2012 – modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Textul este preluat din Ghidul Bun venit în România!, publicat în anul 2015.